Antistoftest

En antistoftest viser, om du tidligere har haft covid-19. Analysen udføres på en blodprøve.

Blodprøve fra arm

En antistoftest viser, om du tidligere har været smittet med SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 er navnet på det virus, der fører til sygdommen covid-19. Antistoftesten udføres på en blodprøve og er en såkaldt ELISA-test.

ELISA-testen måler, om der er specifikke antistoffer mod SARS-CoV-2 i blodet. Antistoffer dannes af immunsystemet som respons på infektion med SARS-CoV-2, og vil derfor være et tegn på, at man tidligere har været smittet med SARS-CoV-2.

Forstå svaret på en antistoftest

En antistoftest er altid forbundet med en vis usikkerhed. I nogle få til fælde (under 1 ud af 100) kan testen være positiv, uden at man faktisk har været smittet. For nogle vil testen være negativ, selvom de har været syge - det kan være, at det er for tidligt i forløbet, og de endnu ikke har dannet antistoffer, eller at de ikke danner nok antistoffer til, at det kan måles.

For den enkelte skal svaret derfor altid sammenholdes med andre oplysninger, som fx om man har haft symptomer på sygdom. Uanset hvad din prøve viser, anbefaler vi, at du fortsat udviser omtanke og følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer, så du undgår selv at blive smittet eller smitte andre.

Hvis testen er positiv

Hvis din test er positiv, betyder det, at du højst sandsynligt har været smittet med covid-19 og har dannet antistoffer mod virus. Præcist hvor længe og hvor godt antistofferne beskytter mod at blive smittet igen, ved vi ikke endnu, da covid-19 er en ny sygdom. Vi forventer dog, at du lige nu er beskyttet mod sygdommen.

Hvis testen er negativ

Hvis din test er negativ, kan det enten betyde, at du ikke har været smittet med covid-19, eller at du har været smittet, men ikke har nået at danne antistoffer endnu:

  • Hvis du har været helt rask i de sidste 14 dage
    Så er det mest sandsynligt, at du ikke har været smittet
  • Hvis du lige har været syg
    Så kan det være, at du har været smittet, men at kroppen endnu ikke har dannet antistoffer.

Hvis testen er inkonklusiv

Hvis testen er inkonklusiv, betyder det, at analysen af din blodprøve ikke har givet et klart svar, eller at enten prøvetagningen eller analysen er mislykket.

Følg Sundhedsstyrelsens retningslinjer

Uanset hvad testen viser, er det vigtigt, at du fortsat følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer og gode råd om covid-19.

Virus og antistoffer - forstå forskellen
Test for virus og antistoffer - hvad er forskellen? 
Virus og antistof 
 

Virus og antistoffer - forstå forskellen

Test for virus og antistoffer - hvad er forskellen? 

Virus og antistof