Virustest

En virustest er en test, der viser om du lige nu har COVID-19. Analysen udføres på materiale fra en svælgpodning.

Podning fra hals

Alle danskere over 18 år med bopæl i Danmark har mulighed for at bestille tid til en virustest i TestCenter (LINK til Bestil tid) Danmark.

OBS! Hvis du har symptomer på COVID-19, skal du ALTID kontakte din læge, før du bestiller tid til test.

En virustest viser, om du lige nu har en infektion med SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 er navnet på det virus, der fører til sygdommen COVID-19. Virustesten udføres på materiale fra en svælgpodning med en PCR-test.

PCR står for Polymerase Chain Reaction, og er en test, der påviser SARS-CoV-2´s arvemateriale (RNA) i prøven.

Forstå svaret på virustesten

Testen viser, om du på tidspunktet for prøvetagningen har COVID-19.

Se Sundhedsstyrelsens pjece: ”Til dig, der er testet positiv for ny coronavirus” for information om, hvordan du skal forholde dig, hvis testen er positiv.

Hvis testen er negativ

En negativ test viser, at du på tidspunktet for prøven ikke havde COVID-19. Testen er således et øjebliksbillede, og du kan blive smittet lige efter. Testen viser heller ikke nødvendigvis, om du har haft COVID-19, hvis det er noget tid siden.

Kan testen vise forkert (falsk negativ)?

I nogle få tilfælde vil testen være negativ, selvom man i virkeligheden er smittet. Det kan fx ske, hvis man lige er blevet smittet, og virus derfor ikke har formeret sig tilstrækkeligt meget i svælget. Der findes også eksempler på at virus ”gemmer” sig i lungerne og ikke findes i svælget. Og endelig kan det ske, at der ikke blev taget tilstrækkeligt materiale ved prøven, måske fordi podepinden ikke nåede helt ind til svælget.

Hvis testen er positiv

En positiv test viser, at du har COVID-19.

Er du nær kontakt til en person, der har COVID-19 (er testet positiv)?

I Sundhedsstyrelsens pjece: "Til dig, der er en nær kontakt til en person, der er smittet med ny coronavirus" finder du information om, hvordan du skal forholde dig. 


Virus og antistoffer - forstå forskellen
Test for virus og antistoffer - hvad er forskellen? 
Virus og antistof