Virustest

En virustest er en test, der viser om du lige nu har covid-19. Analysen udføres på materiale fra en svælgpodning.

Podning fra hals

Alle borgere på 2 år eller ældre har mulighed for at bestille tid til en virustest i TestCenter Danmark.

OBS! Hvis du har symptomer på covid-19 og føler dig så syg, at du gerne vil tale med en læge, skal du ALTID kontakte din læge, før du bestiller tid til test.

Hvis du har symptomer, der kunne være covid-19, men ikke føler dig så syg, at du har behov for at tale med en læge, kan du bestille tid til en virustest hos TestCenter Danmark.

En virustest viser, om du lige nu har en infektion med SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 er navnet på det virus, der fører til sygdommen covid-19. Virustesten udføres på materiale fra en svælgpodning med en PCR-test.

PCR står for Polymerase Chain Reaction, og er en test, der påviser SARS-CoV-2´s arvemateriale (RNA) i prøven.

Forstå svaret på virustesten

Testen viser, om du på tidspunktet for prøvetagningen har covid-19.

Hvis testen er positiv

En positiv test viser, at du har covid-19.

Se Sundhedsstyrelsens pjece: ”Til dig, der er testet positiv for ny coronavirus” for information om, hvordan du skal forholde dig, hvis testen er positiv.

Hvis testen er negativ

En negativ test viser, at du på tidspunktet for prøven ikke havde covid-19. Testen er således et øjebliksbillede, og du kan blive smittet lige efter. Testen viser heller ikke nødvendigvis, om du har haft covid-19, hvis det er noget tid siden.

Kan testen vise forkert (falsk negativ)?

I nogle få tilfælde vil testen være negativ, selvom man i virkeligheden er smittet. Det kan fx ske, hvis man lige er blevet smittet, og virus derfor ikke har formeret sig tilstrækkeligt meget i svælget. Der findes også eksempler på at virus ”gemmer” sig i lungerne og ikke findes i svælget. Og endelig kan det ske, at der ikke blev taget tilstrækkeligt materiale ved prøven, måske fordi podepinden ikke nåede helt ind til svælget.

Hvor kan du se dit svar

Du kan se resultatet af dit og dit barns covid-19 prøvesvar (virustest) på sundhed.dk. Du vil normalt kunne se resultatet af dit covid-19 prøvesvar senest 2 dage efter, du har fået foretaget testen - og i de fleste tilfælde allerede dagen efter.

Der er dog få tilfælde, hvor der på grund af tekniske fejl ved selve testpodningen eller testanalysen, ikke kan sendes svar til sundhed.dk eller din læge på din prøve. Derfor opfordres du til at bestille tid til en ny test, hvis du ikke har modtaget svar senest 2 dage efter testen er foretaget.

Er du nær kontakt til en person, der har covid-19 (er testet positiv)?

I Sundhedsstyrelsens pjece: "Til dig, der er en nær kontakt til en person, der er smittet med ny coronavirus" finder du information om, hvordan du skal forholde dig. 


Virus og antistoffer - forstå forskellen
Test for virus og antistoffer - hvad er forskellen? 
Virus og antistof 
 

Virus og antistoffer - forstå forskellen

Test for virus og antistoffer - hvad er forskellen? 

Virus og antistof